Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 17 juli 2011

Sommarboken: Rockköket

Hemma hos oss har vi ett tjugotal kokböcker.
De flesta av dem - säg nio av tio - samlar damm och har sällan eller adrig använts. Jag tror det beror på mitt ointresse över hur mat blir till.
Äta?
Gärna. Laga? Inte så gärna.
Det finns dock två lysande undantag.
Det ena är den där klassiska rutiga kokboken som funnits i Sverige i alla tider, och som innehåller måtten för att göra köttfärslimpa och pannkaka.

Det andra är mer av en coffetablebok än en kokbok, och den passar alldeles lysande för att öppna serien om bra böcker att lite slött bläddra i under sommarens lata dagar.
Här kommer inte att serveras tunga tegelstenar.
Det blir bara lättsmälta böcker som man kan läsa lite i, slappa lite och göra något annat, och sedan återkomma för att fortsätta med.
Kort sagt - böcker för lata sommardagar!

Rockköket av Jesper Almén (med den eminenta Rockbloggen) och Peter Hammarstedt bjuder på både recept och läsning, allt förpackat på ett snyggt och underfundigt sätt.

Kapitlet heter förstås sådana saker som "Start Me Up" när det gäller förräter, och "The Byrds" för fågelrätter. Sedan får man exempel på en passande grupp med ett bra recept, så som The Red Hot Chili Peppers för en het kycklingrätt.


Det är, på det hela taget, ett mycket bra koncept. En kul och bra text, med passande recept till. Likt min egen Lördagslyx om öl och skivor, fast på riktigt. Och bra. Dessutom håller man ner lyssningsförslagen till två låtar per rätt, en utmaning i sig med vissa grupper - och för att ge ett exempel på hur sidorna kan se ut så har jag helt sonika fotat exemplet med Whitesnake!



Om jag har testat något av recepten?



Nä. Det ligger inte i min natur, tyvärr. Men, som sagt, jag använder inte kokböcker. Inte ens denna, den använder jag för att läsa i. Och det rekommenderas, för samtliga texter är väl genomarbetade och sammanfattatde, och det är kul att läsa texter av folk som verkligen brytt sig om att få detaljerna rätt. Inte en massa halvgissningar. På slutet kommer dessutom lite andra roliga saker, så som exempel på drinkar.


Några av dem har jag också fotat. Men inte provat. Än...
Slutligen avslutar vi detta tips på sommarläsning precis som Ronnie James Dio sa i inspelningen av Rainbowklassikern "King Of Rock'n'Roll" , och som författarna valt som lämpligt avslutsord.











"No thanx to BAAL"!

3 kommentarer:

  1. Va fan. Att laga mat är ju askul. 8)

    Och den rutiga kokboken... Det är VÅR KOKBOK som gäller. Herre gud...

    Aja. Du kommer från mörkret. ;)

    SvaraRadera
  2. laga mat is the shit

    SvaraRadera